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FIREARMS ON SCHOOL GROUNDS 

 

 

No person shall possess a firearm, rifle, or shotgun while on school grounds. The only exceptions 

to this policy shall be law enforcement officers in uniform or acting in their official capacity and 

a person licensed to possess a pistol or revolver and who has received the prior, written 

authorization of the Superintendent. 

 

No employee of the District shall accept, nor shall be asked to accept, into his or her custody, 

possession, or control a firearm, rifle, or shotgun for any person while said person is or remains 

on school grounds. 

 

No firearm, rifle, or shotgun shall be stored on school grounds. This prohibition shall extend, but 

not be limited to, vehicles which are on school grounds unless the firearm is inside a locked vehicle 

and is not loaded and in a locked container or locked firearms rack. 

 

Out-of-Uniform, Off-Duty Police Officers 

 

Out-of-uniform, off-duty police officers on school grounds for any purpose other than one 

connected to their employment as police officers may not possess a firearm, rifle, or shotgun. 

Although a uniformed but off-duty police officer who possesses a firearm, rifle or shotgun while 

on school grounds is not in violation of District policy, he or she may be in violation of federal, 

state, or other law. 

 

Persons Licensed To Carry or Possess Firearms 

 

Persons who are licensed to carry or possess firearms nevertheless may not possess a firearm, rifle, 

or shotgun while on school grounds without the prior, written authorization of the Superintendent. 

A person licensed to possess a firearm who possesses a firearm, rifle, or shotgun while on school 

grounds without the prior, written authorization of the Superintendent is guilty of criminal 

possession of a weapon in the fourth degree (New York Penal Law §265.01 (3)). 

 

Definitions 

 

For purposes of this section “firearm” shall mean: 

 

a. any pistol or revolver; or  

b. a shotgun having one or more barrels less than eighteen (18) inches in length; or  

c. a rifle having one or more barrels less than sixteen (16) inches in length; or  

d. any weapon made from a shotgun or rifle whether by alteration, modification, or otherwise, 

if such weapon as altered, modified or otherwise has an overall length of less than twenty-

six (26) inches; or  

e. a muzzle loading pistol or revolver with a matchlock, flintlock, percussion cap, or similar 

type ignition system, or a pistol or revolver which uses fixed cartridges which are no longer 

available in the ordinary channels of commercial trade; or  

f. a BB gun, pellet gun, or slingshot or the frame or receiver for such a weapon. 
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For purposes of this section “rifle” shall mean a weapon designed or redesigned, made or remade, 

and intended to be fired from the shoulder, and designed or redesigned and made or remade to use 

the energy of the explosive in a fixed metallic cartridge to fire only a single projectile through a 

rifled bore for each single pull of the trigger. 

 

For purposes of this section “shotgun” shall mean a weapon designed or redesigned, made or 

remade, and intended to be fired from the shoulder and designed or redesigned, and made or 

remade to use the energy of the explosive in a fixed shotgun shell to fire through a smooth bore 

either a number of ball shots or a single projectile for each single pull of the trigger. 

 

 

 

 

Reference: New York Penal Law §265.01 (3)  
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